Sådan sparer du penge når du bruger mobilen i udlandet

Vi ved alle, at det kan blive en ret dyr fornøjelse, hvis vi bruger vores mobiltelefon alt for meget i udlandet. Der findes dog efterhånden forskellige måder, hvorpå du kan spare betragtelige mængder penge på især opkald og databrug. Vi viser dig fire programmer du med fordel kan hente inden ferien.

1. Skype

De fleste kender godt Skype, der blandt andet har den danske iværksætter Jonas Friis som bagmand. Den globale virksomhed ejes nu om stunder af Microsoft, der erhvervede opkalds- og videotjenesten for 44 milliarder kroner tilbage i 2011. Sandsynligheden for at du allerede har Skype installeret på din computer er derfor også ret stor. Opfordringen herfra skal være straks at hente Skype til din smartphone – hvis du da ikke for længst har gjort det. Der er især mange penge at spare på opkald over landegrænserne.

Skype helt kort

Skype er en såkaldt VoIP (Voice over Internet Protocol)-service, der enkelt fortalt lader dig foretage helt gratis opkald eller til stærkt nedsatte minuttakster over internettet.

Du kan bruge Skype til at foretage gratis opkald fra én computer til en anden. Det fungerer på flere måder: mest almindeligt er det, at både du og den person du ringer til, har adgang til internettet – og helst i form af en bredbåndsopkobling. Begge skal have downloadet Skype og tilføjet hinanden som kontaktpersoner. Dette er den klassiske computer-til-computerversion. Du kan også vælge at indbetale et bestemt minimumsbeløb på din Skype-konto, så du kan ringe til rigtige telefonnumre over hele verden (det der hedder Skype-kredit). På den måde ringer du til en væsentlig nedsat pris pr. minut i forhold til de almindelige teleudbyderes priser.

Skype som app

I dag kan du som sagt også hente Skypes app (der basalt set fungerer på samme måde) til alle de største smartphone-operativsystemer: fx iPhone, Android eller Windows Phone. Du kan ringe kvit og frit over Skype, hvis du er koblet på Wi-Fi med mobilen. Har du ikke adgang til Wi-Fi bruger du af din inkluderede data i dit mobilabonnement og det er hér det bliver dyrt, hvis du er i udlandet, for så foretager du såkaldt dataroaming. Hvis du ønsker at anvende Skype i udlandet til at ringe hjem eller til andre, skal du sørge for at finde et sted, hvor du kan koble din smartphone på et (gratis) Wi-Fi-netværk. Der er efterhånden mange hoteller, restauranter og barer der tilbyder denne service.

Igen kan du på samme måde ringe til et egentligt fastnet- eller mobilnummer, hvis den person du ringer til ikke har adgang til internettet – eller bare ikke har downloadet Skype.

Ring ubegrænset til et selvvalgt land

Hvis du ved, at du ofte skal ringe til et bestemt land, kan du spare yderligere penge ved at tilmelde dig Skypes Premium-konto til nogle få euro om måneden. Hér får du adgang til yderligere services, som fx gruppevideosamtaler, gruppeskærmdeling og en reklamefri Skype-brugergrænseflade. Den vigtigste fordel er dog, at du kan vælge funktionen ”Ubegrænset opkald til et land efter eget valg”. På Skypes hjemmeside kan du se landeoversigten.

2. Viber

Viber er – sådan set ligesom Skype – en app, hvor du får mulighed for at ringe gratis til andre brugere med Viber installeret på deres smartphone. Ligheden med Skype er som sagt ret stor, men Viber er mere enkel i sin struktur – du kan altså ikke lige så meget, men det er ikke altid en ulempe, hvis du bare ønsker mulighed for helt almindelige gratis opkald eller SMS’er.

Modtag opkald selvom du ikke har Viber-appen åben

En af de helt store fordele er, at Viber i modsætning til Skype, gør det muligt for dig at modtage opkald og SMS-beskeder, selv når du ikke har din app åben. For at modtage et opkald via Skype på mobilen (hvis det er via Skype-til-Skype) kræver det nemlig, at du har Skypes app kørende i baggrunden og altså er online.

Hvis du vælger at hente Viber, kan du derimod godt modtage et opkald, selvom du ikke har programmet kørende. I stedet får du én af de velkendte push-meddelelser om, at der er et opkald til dig i gang og Viber åbner op automatisk, så du kan modtage det.

Vil du undgå mellemledet med push-meddelelsen kan du jo vælge at lade Viber køre, så modtager du direkte et indkommende opkald.

Ligesom det gælder for Skype, fungerer et opkald bedst via Wi-Fi, hvis din forbindelse er god. Opkald via 3G kan sådan set også være okay, men der kan være tendenser til skratten og dårlig lydkvalitet. Vi har endnu ikke prøvet om det virker bedre med det nye hurtige 4G  – hvad det dog bør gøre. Husk igen hvis du er i udlandet, at opkald via diverse apps uden Wi-Fi-forbindelse bruger mobilnetværket og så er fordelen ved de gratis opkald lige pludselig forsvundet.

Sådan fungerer Viber

Når du har hentet Vibers app i din tilhørende smartphone store, er der ikke mange trin tilbage før end du er i gang: du bliver bedt om at skrive dit mobilnummer > du modtager en sms med en kode, der kan bruges til at bekræfte nummeret > og vupti er du klar til at tage app’en i brug.

Det ekstra smarte ved Viber er, at den tjekker dine kontakter og ser hvem der ellers har Viber installeret. Er der andre (hvad der forhåbentlig er – ellers kan du jo opfordre dem til det) kan du se det med et lille logo ud for deres navn. De Viber-kontakter du har, kan du herefter ringe og sende gratis SMS’er til.

3. Onavo

Onavo er endnu en lille app du kan hente til din smartphone. Dens primære funktion er, at komprimere dit dataforbrug. Det betyder, at du med den installeret vil kunne spare data, hvis du altså er okay med, at dit forbrug får gennem Onavos proxyservere. De hævder, at de ikke bruger dine oplysninger til noget og det må derfor være op til den enkelte om de er okay med denne politik.

Er det ikke noget problem for dig, vil du vitterligt kunne se et mærkbart fald i dit dataforbrug, fordi det er komprimeret. Det er almindeligt, at fx billeder o.lign. ikke ser nær så gode ud, når de har været igennem serverne, men er hovedformålet et lavere dataforbrug, kan Onavo være vejen frem for dig.

Onavo er endnu gratis at hente og bruge, men vil muligvis komme til at koste noget i fremtiden. Ifølge virksomheden selv, vil det dog være et væsentligt lavere beløb end de nuværende udenlandske dataroamingpriser.

Læs også: Så meget kan dataroaming koste og sådan slår du det fra.

4. FaceTime: for iPhone- og Mac-brugere

FaceTime er et program du kan bruge, hvis du selv og den du ringer til har en iPhone 4 eller nyere model, eller nyere udgaver af iPad, iPod Touch og Mac. Det er et videotelefoni-program, der gør det muligt at ringe gratis mellem forskellige Apple-produkter. Enten via dit telefonnummer eller din e-mailadresse.

I begyndelsen kunne du kun bruge FaceTime over Wi-Fi, men med iOS 6, der blev lanceret i efteråret 2012, kan du nu også ringe via 3 eller 4G. Vi gentager gerne, at du kun bør bruge Wi-Fi, hvis du er i udlandet.

For at slå FaceTime til på din iPhone, skal du:

1. Gå i Indstillinger > FaceTime > slå FaceTime til. Hér kan du tilpasse hvilket Apple-id programmet skal være koblet på, hvilken e-mailadresse og/eller telefonnummer du vil bruge.

2. Herefter kan du under dine enkelte Kontakter se hvem der ellers har FaceTime aktiveret. På knappen FaceTime vil du se et lille video-ikon, hvis det er tilfældet. Vælger du at ringe op til en person via FaceTime, vil du straks kunne ses på video.

3. Er du i gang med et almindeligt opkald, kan I også vælge at skifte til FaceTime. Det fremgår af din iPhones skærm.

Læs også: Hvad er FaceTime? (eksternt link: iPhoneLuppen.dk)

Vi håber du er blevet klogere på, hvilket program der passer til netop dit behov for udlandsopkald. Bruger du et andet program, er du meget velkommen til at nævne det i kommentarfeltet nedenfor.

4 thoughts on “Sådan sparer du penge når du bruger mobilen i udlandet

  1. Yvonne Kjær

    Hvis jeg med et dansk mobilabonnement (Telenor) befinder mig i Sverige og ringer til en abonnent i
    Sverige og vi begge har viber, skal vi da have adgang til wifi for at det skal være gratis?
    Hvis jeg ikke har adgang til wifi og samtalen går over 3G nettet går det da ind omkring Danmark og regnes som en udlandssamtale til Sverige?

  2. Claus ziegler jensen

    Hvis man er på nettet i Thailand , og ikke vil ha sin telefon åben så man modtager SMS og opkald, hvad skal man så slå fra

Leave a Reply

Your email address will not be published.